Hoofdpagina

Workshop bloesemremedies en mandala tekenen


Voor zaterdag  29 november hadden we Angelique Moorman van Praktijk “De Witte Waterlelie “ uitgenodigd.

http://wittewaterlelie.blogspot.nl/


Angelique heeft een eigen praktijk in bloesemtherapie, spagyriek, numerologie, astrologie, Keltisch geïnspireerd en mandala-tekenen.
Ze organiseert workshops mandalatekenen  en ze begeleidt mensen bij fysieke, dan wel psychische / emotionele of geestelijke klachten als coach, counselor en therapeute.

Onder de naam Celtic Inspired Design NL is op 8 oktober 2014 een nieuw project van start gegaan binnen atelier/praktijk De Witte Waterlelie: Keltisch geïnspireerd tekenen en de toepassing daarvan in de mandala!
Een Keltische Reading had zijn intrede in de praktijk al gevonden.

Angelique begon deze workshop  met uit te leggen wat Bachremedies  / bloesemremedies zijn. Daarna mochten we een kaart trekken voor onszelf en de groep waar we deel van uit maakten.
We zochten de betekenis er bij en we ontdekten wat bloesemremedies voor ons kan betekenen.
Daarna schreven we trefwoorden op die voor ons persoonlijk van toepassing waren, waar we later affirmaties van hebben gemaakt.

Later die middag kregen we uitleg over mandalatekenen en daarna gingen we zelf aan de slag.Bachremedies


Edward Bach was een Engelse reguliere arts en homeopaat die leefde van 1886-1936.
Hij geloofde toen al dat je denkwijze en levenshouding een grote invloed hebben op het ontstaan van ziektes.
Volgens hem zou de ziekte het gevolg zijn van een disharmonie tussen lichaam en geest.
Hij ging op zoek naar middelen uit de natuur om de mens in plaats van de ziekte te genezen.
Door de oorzaak te genezen van de klachten bijvoorbeeld een negatieve levenshouding of een gebrek aan levensgeluk treedt ook genezing van het lichaam op.

Een bekende uitspraak van Dr. Bach:

'Er bestaan geen ziekten, alleen zieke mensen.
Als vrede en harmonie in de mens terugkeren, zullen gezondheid en kracht in het lichaam terugkeren'.Dokter Bach ontdekte de genezende kracht van bomen en een aantal bloesems.
 Hij selecteerde 38 bloesemextracten en Bachremedies.
De bloesems behandelen de “totale mens”, niet alleen de symptomen en de ziekte.
De bloesems worden speciaal uitgekozen op de op dat moment aanwezige negatieve gemoedstoestand.
Dokter Bach heeft met het ontdekken van de bloesemtherapie een prachtige waardevolle manier van genezen geïntroduceerd.

Angelique schrijft over  bloesemremedies:

Een bloesemremedie is een vloeibaar, door verdunning krachtiger gemaakt, preparaat van de bloemen van een plant of boom. Dit preparaat bevat de essentie, van die bloemen, water en alcohol.

De bloemen leveren de (helende) energie.
Het water is de drager van die energie.
De alcohol (brandewijn of cognac, liefst biologisch) dient ter conservering inzake houdbaarheid en ongestoord (door andere energieën) behoud van de toegevoegde bloesemenergie.

In de bloesemtherapie maakt men gebruik van deze bloesemremedies om mensen te helpen genezen van hun emotionele/psychische en fysieke klachten en ziekten. Bloesemremedies vullen die energie aan die ontbreekt. Voorbeeld: angst is het ontbreken van moed. De remedies die betreffende cliënt met angst nodig heeft zullen de moed aanvullen. Dit gebeurt door het vergroten, verhogen en verfijnen van het bewustzijn en daardoor stimuleren van herstel en verbeteren van de verbinding met de aarde, het Hoger Zelf en onze omgeving. Daardoor zal de balans in lichaam en geest hersteld worden.

De bloesemtherapie maakt geen gebruik van plantbestanddelen, maar alleen van de energie van de bloem. Het (zelf)helend vermogen wordt gestimuleerd doordat deze energie tekorten aanvult en helpt inzichten te krijgen en veranderingen door te voeren in de onderliggende oorzaak van de klacht of ziekte. Een bloesemremedie kun je dus zien als een katalysator. Wie kent niet het fijne gevoel dat bloemen in je omgeving kunnen bieden? Stel jezelf maar eens voor in een prachtig veld met bloemen...  Iedere bloem heeft een eigen energie, eigen kwaliteiten, die op een bepaald deel van het geheel inspeelt. Door gebruik te maken van die kwaliteiten kun je die ook in jezelf ontwikkelen. En mocht je allergisch zijn voor bloemen en hun stuifmeel, dan snap ik dat je niet zo blij wordt van dat veld vol bloemen, dan gaan we op zoek naar de oorzaak daarvan, zodat ook jij van die bloemen kunt gaan genieten.

Gezien hun werking zijn bloesemremedies dus ook zeer goed toepasbaar in het stimuleren van de persoonlijke (spirituele) ontwikkeling, dus ook als je helemaal geen klachten hebt!


In praktijk De Witte Waterlelie worden de volgende systemen gebruikt:
Bach bloesems,
FES Californische bloesemsysteem van Patricia Kaminski en Richard Katz,
Nederlandse Bloesem Remedies van Bram, Miep en Inske Zaalberg,
Alaska bloesemremedies van Steve Johnson,
Alaska edelsteenremedies van Steve Johnson,
Yana Chakraremedies van Carla Baas,
Chalice Well Remedies,
PHI Graancirkel Remedies en
enkele zelfgemaakte remedies.


Bloesemremedies en meer...

Zoals je in bovenstaand rijtje misschien al hebt kunnen ontdekken, zijn er ook remedies gemaakt van edelstenen, krachtplaatsen, etc. Behalve bloesemremedies maakt de bloesemtherapie dus ook gebruik van andere energieën.

Wat is een mandala?

Het woord 'Mandala' komt uit het Sanskriet en betekent letterlijk 'magische cirkel'. Die cirkel is dan ook de meest kenmerkende eigenschap van mandala-afbeeldingen. De cirkelvorm springt meteen in het oog. Uitgangspunt én doel van een mandala is de middenstip. In wezen ben jij zelf die middenstip, het potentieel waar alles uit kan groeien, het zaadje dat bij een goede verzorging kan uitgroeien en tot bloei kan komen. De cirkel vormt de begrenzing van de ruimte die jij inneemt, is een spiegel van jouw innerlijke Kern. Door het verbeelden leg je contact met een universele energie. In wezen is een mandala dus niets anders dan een verbeelding van een micro-kosmos dat contact legt met de macro-kosmos om uiteindelijk tot de ontdekking te komen dat deze één zijn.Proces
Wanneer je begint met het tekenen en kleuren van mandala’s kan dat een proces op gang brengen waardoor je je eigen creatieve vermogen kunt ontdekken en bevorderen. Dit creatieve vermogen oftewel “het scheppende vermogen” ligt soms diep verborgen in de mens. Je zet al tekenend een vertaling van het dagelijkse leven in de cirkel. Via de tekentaal en velerlei symbolen kun je met onbekende delen van jezelf in aanraking komen. Hierdoor kan er een dialoog op gang komen, enerzijds over hoe de wereld er bij jou van binnen uitziet en anderzijds hoe jij de wereld ervaart. Je komt steeds dichter bij je eigenlijke kern en je krijgt meer zicht op je eigen levensdoel.


 Carl Gustav Jung

In het westen is de mandala vooral bekend geworden door de Zwitserse psycholoog en psychiater Carl Gustav Jung.
Jung tekende zelf mandala’s om zijn eigen geestelijke processen beter te begrijpen.
Hij ontdekte dat de cirkelvormige tekeningen, die hij dagelijks maakte na de breuk
met zijn vriend en collega Sigmund Freud, een spiegel van het Zelf waren.

Hij deed onderzoek naar de symboliek van de mandala en introduceerde deze in zijn therapie.
Door te tekenen in de cirkel en de symboliek ervan te onderzoeken,
leerde Jung zijn cliënten het leven opnieuw te ordenen.
Jung ontdekte dat de mandala  een krachtige ondersteuning van groei en transformatie is.
Carl Jung heeft de rijkdom en de diepere betekenis van de symboliek nieuw leven ingeblazen en ons laten zien hoe deze te gebruiken.
De westerse mandala zoals Jung bedoelde zijn zelfhelende therapeutische
of creatieve mandala’s met veel symboliek die vooral voor degene die ze tekent belangrijk zijn.
We nemen door het tekenen van mandala’s  kennis van het onbewuste en van het collectief onbewuste.
Sta jezelf toe om die reis door je innerlijke rijkdom te maken.

Hartelijk dank, lieve Angelique voor deze bijzondere en leerzame middag!


Annelies
< © Annelies van Rheenen >