Hoofdpagina

Lezing Sjamanisme

Op 3 zaterdagmiddagen verzorgd door Mandy Struijck-Westlake.


 


Achtergrondinfo

Mandy is geboren in Engeland, woont in Apeldoorn en is mede vanwege haar passie in het Sjamanisme, verbonden aan praktijk Nature Spirit in Nordhorn (D).
(vlak over de grens bij Oldenzaal). Samen met Sanne Kamphuis (eigenaresse Nature Spirit), worden diverse Sjamanistische workshops, zweethut ceremonies, vrouwen jaartrainingen, drumcirkels, drumbouw weekenden, tipi-gesprekken e.d. aangeboden.
Verder is Nature Spirit te boeken als locatie voor bijvoorbeeld teambuilding, of een op maat verzorgde cursus of workshop, zowel individueel als in groepsverband. Er zijn meerdere plekken beschikbaar voor overnachting en er is een volledig uitgeruste buitenkeuken aanwezig.
Voor meer informatie: www.naturespirit.eu


Wat is sjamanisme ?
Mandy start de middag met de uitleg over wat Sjamanisme is, wat het voor haar betekent en hoe zij dit toepast in haar dagelijks leven.

Sjamanisme is een oeroude stroming of pad dat wereldwijd haar wortels heeft. Wanneer we maar lang genoeg teruggaan in de tijd vinden we op elk continent het Sjamanisme terug. Het is het pad dat, in essentie, teruggaat tot de voorouders van elk volk. Deze essentie zal altijd levend blijven omdat het zich afspeelt in de innerlijke realiteit en beleving van de ziel, waar alles onlosmakelijk mee verbonden is.
Sjamanisme betekent letterlijk “in verbinding zijn” met  het universum of ook wel de kosmische wereld genaamd; in verbinding zijn met alles wat leeft en bezield is".  Alles is van bewustzijn doordrongen en dus kan er met alles  gecommuniceerd worden. Het fundament binnen het Sjamanistische werk is de communicatie van bewustzijn, van ziel tot ziel."Voor mij betekent Sjamanisme respect hebben voor alles wat leeft. Onze voorouders wisten dat alles bezield is en ze hadden niet alleen een nauwe band met elkaar, maar ook met de dieren, planten, bomen, mineralen, kristallen en met de Aarde. Ze beschouwden zichzelf als onderdeel van alles wat is. Ook wisten ze dat ze deel uitmaakten van het grote geheel, de sterren en andere dimensies, het Universum of de Bron, en communiceerden hier ook mee.  Deze informatie resoneert met alles wat ik ben. Het is een deel van mij, het zijn de wortels waarmee ik me veilig en met de Aarde verbonden voel".


De vijf cultuurcodes

Mandy vertelt verder dat er vele manieren zijn om persoonlijk en/of spiritueel te groeien. Als je dit volgens de 5 cultuurcodes (Henri van Praag) bekijkt, zul je jezelf waarschijnlijk in meerdere codes herkennen terwijl er één is die er echt uit springt. 

Westers-wetenschappelijke cultuurcode:
- objectief, "buiten"-wereld, bewijs, controle. 
Chinees-Japanse cultuurcode:
- evenwicht/harmonie, beweging, dynamiek, energie.
Sjamanistische cultuurcode:
- bezieling, deel van de natuur, relatie met de geestenwereld.
Indisch-Tibetaanse cultuurcode:
- bewustzijn, oefenen van de geest, aandacht, compassie.
Bijbels-Islamitische cultuurcode:
- opdracht, relatie met God (persoonlijk), ethiek (10 geboden), (naasten-)liefde.


Smudgen, krachtdieren en -voorwerpen

De ruimte waarin we ons bevinden wordt eerst gereinigd (gesmudged) met salie. Dan pakken we allemaal een medicijnkaart (krachtdier) waar we later via een trancereis contact mee gaan maken. Mandy vertelt over haar persoonlijke krachtdieren en wat dieren in het algemeen als medicijn aan ons kunnen laten zien.
Daarna gaat Mandy verder met haar ervaringen met zweethut ceremonies, eerst als deelneemster, daarna intensief als vuurvrouw, en dan als ceremonie leider en watergieter. Ze toont ons een krachtvoorwerp en vertelt over de totstandkoming daarvan en legt uit wat een praatstok (talking stick) is en waarvoor het gebruikt wordt. Ook wordt uitgelegd hoe Mandy haar hertendrum heeft gemaakt en door welk proces je gaat om verder te groeien (lees: dichter bij jezelf te komen)!


Tijdens de pauze wordt er druk gepraat over de cultuurcodes, vragen gesteld en ervaringen gedeeld. Na de pauze gaan we op reis...


De reis begint...

Voordat we beginnen begeleid Mandy ons via een meditatie naar het binnenste van Moeder Aarde waarmee we verbonden blijven gedurende onze trancereis. Dan wordt reis ingeleid met een ratel...gevolgd door de drum, de hartslag van Moeder Aarde en het zachte zingen van Mandy. Na een tijdje wordt via de ratel het einde van de reis aangekondigd en met een geleide meditatie komt iedereen weer langzaam in het hier en nu. 

Na de trancereis krijgen we de talking stick aangereikt en mogen we, als we dit willen, over onze boeiende trancereis vertellen. Mandy vertelt per persoon nog iets over de relatie met het krachtdier. Verder liggen er boeken over krachtdieren en Sjamanisme ter inzage.
Als laatste vertelt Mandy dat er veel en veel meer over Sjamanisme te vertellen is en dat deze middagen bedoeld zijn om te proeven wat het voor je kan betekenen.We bedanken Mandy Struijck-Westlake voor haar boeiende presentatie en inzet deze middagen en hopen op een weerzien.

Annelies ©


< © Annelies van Rheenen >